Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

6 βήματα για να γίνετε από πωλητής, διευθυντής

Γνωρίζει αγγλικά και ηλεκτρονικό υπολογιστή, διαθέτει πτυχίο πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης, είναι μόλις 24 ετών, με όρεξη για δουλειά, φιλόδοξος και με  ομαδικό πνεύμα. Είναι ο ιδανικός υποψήφιος για τη θέση του πωλητή σε μια μεγάλη ελληνική ή πολυεθνική εταιρία. Οι πιθανότητες να αναλάβει το πόστο του commercial director ή του γενικού διευθυντή της επιχείρησης, μέσα σε μία επαγγελματική πορεία είκοσι πέντε χρόνων,  είναι πολλές. Αρκεί να έχει ενθουσιασμό και αγάπη για το επάγγελμά του.
Αν και εσείς ανήκετε στους τολμηρούς αξιοποιήστε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.
Ξεκινήστε την καριέρα σας από το χώρο των πωλήσεων απολαμβάνοντας συνεχή εξέλιξη, υψηλές αμοιβές, ικανοποιητικό πακέτο παροχών και μία επαγγελματική πορεία γεμάτη προκλήσεις.
Το kariera.gr σας παρουσιάζει τα στάδια, που θα σας οδηγήσουν στην κορυφή της εταιρικής βαθμίδας.

Πωλητής ή sales representative: Ο πωλητής ή sales representative εξασφαλίζει την αποτελεσματική πώληση και προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών της εταιρίας του, σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Παράλληλα
προετοιμάζει τις εκθέσεις πωλήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της αγοράς. Απαραίτητα προσόντα για τη θέση αυτή είναι η διετής ή τετραετής προϋπηρεσία και η γνώση αγγλικών. Οι πανεπιστημιακές σπουδές δεν είναι απαραίτητες, παίζουν ωστόσο καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη του υποψηφίου στο μέλλον. Η ετήσια αμοιβή του φτάνει τις 17.500 ευρώ. Με τα μπόνους το ποσό αυτό αυξάνεται στις 22.500 ευρώ. Εκτός από τις οικονομικές απολαβές η επιχείρηση του διαθέτει: αυτοκίνητο, συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και stock options.

Account manager: Ένας πετυχημένος πωλητής μετά από τρία ή πέντε χρόνια στο χώρο αναλαμβάνει τη θέση του account manager. Είναι το άτομο που χειρίζεται λογαριασμούς πελατών και αναπτύσσει αποτελεσματικές δημόσιες σχέσεις με βασικούς πελάτες της εταιρίας. Βασικά προσόντα για τη θέση αυτή είναι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η προϋπηρεσία στις πωλήσεις και η πολύ καλή γνώση αγγλικής γλώσσας. Οι ετήσιες αποδοχές αγγίζουν τις 25.300 ευρώ, συν τα ποσοστά (5.000 ευρώ). Διαθέτει εταιρικό αυτοκίνητο, λαμβάνει ένα πακέτο stock options, ενώ του παρέχεται και συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.


Key account manager/ Area sales manager:
O key account manager, αναλαμβάνει τους πελάτες της επιχείρησης με τον υψηλότερο τζίρο, ενώ ο area sales manager είναι υπεύθυνος για το δίκτυο καταστημάτων της εταιρίας του, σε μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.
Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για απόφοιτο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Συνήθως διαθέτει επαγγελματική εμπειρία στο χώρο των πωλήσεων 6-8 χρόνια τα 2 εκ των οποίων σε υπεύθυνες θέσεις. Επίσης βασική προϋπόθεση για τα συγκεκριμένα πόστα είναι  η πολύ καλή γνώση αγγλικών. Η ετήσια αμοιβή είναι 32.000 ευρώ, ενώ οι συνολικές αποδοχές με μπόνους διαμορφώνονται περίπου στις 40.000 ευρώ. Στις βασικές παροχές εντάσσονται το εταιρικό αυτοκίνητο και το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Το 20% των key accounts managers και το 16% των area sales managers απολαμβάνει και την παροχή των stock options.

Business developer manager/ National key account manager (NAM) / Export manager: Ο business developer manager προσδιορίζει τις εμπορικές ευκαιρίες και υποβάλλει συστάσεις για την αποτελεσματική εκμετάλλευσή τους. Αναλαμβάνει τη διεξαγωγή ερευνών με βάση τις τάσεις της αγορά και αναπτύσσει στρατηγικές και προγράμματα για την οικοδόμηση και τη βελτίωση των σχέσεων με τους πελάτες. Απαραίτητα προσόντα για τη συγκεκριμένη ειδικότητα είναι η προηγούμενη εργασιακή εμπειρία (8-12 χρόνια) στις πωλήσεις, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση και η πολύ καλή γνώση αγγλικών. Αμείβεται σε ετήσια βάση με το ποσό των 50.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ μαζί με μπόνους. 
Ο national account manager κατευθύνει και εφαρμόζει τους στόχους πωλήσεων σε εθνικό επίπεδο. Παράλληλα εποπτεύει τις δραστηριότητες των key accounts και των salespeople και διατηρεί αποτελεσματικές σχέσεις με τα στελέχη της εταιρίας που διαχειρίζονται σημαντικούς πελάτες. Είναι απόφοιτος πανεπιστημίου, γνώστης της αγγλικής γλώσσας και συχνά κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου. Διαθέτει περίπου δεκαετή εμπειρία στις πωλήσεις. Βασική προϋπόθεση είναι η προϋπηρεσία  πέντε χρόνων σε υπεύθυνη θέση. Το ετήσιο πακέτο αποδοχών μαζί με τα ποσοστά κυμαίνεται κατά μέσο όρο στις 56.000 με 57.000 ευρώ. National accounts manager διαθέτουν κυρίως οι πολυεθνικές εταιρίες.
Ο export manager διαχειρίζεται τις πωλήσεις, τους στόχους μάρκετινγκ και τους προϋπολογισμούς, που αφορούν στις εξαγωγές. Επίσης προσδιορίζει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο εξωτερικό και υποβάλλει σύσταση για την αποτελεσματική εκμετάλλευσή τους. Αναλαμβάνει το συγκεκριμένο πόστο μετά από περίπου δεκαπέντε χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στο τμήμα των πωλήσεων. Ωστόσο, θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον έξι χρόνια προϋπηρεσία σε διευθυντική θέση. Η πολύ καλή γνώση δύο ξένων γλώσσων συγκαταλέγονται στα βασικά προσόντα για τη θέση αυτή. Η ετήσια αμοιβή είναι 55.000 ευρώ, η οποία διαμορφώνεται μαζί με τα μπόνους περίπου στις 60.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή η εταιρία του διαθέτει αυτοκίνητο, συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, πιστωτική κάρτα, ενώ απολαμβάνει και την παροχή των stock options.

Sales manager: Ο διευθυντής πωλήσεων αναπτύσσει, προτείνει και εκτελεί τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους πωλήσεων. Παράλληλα κατευθύνει και ελέγχει όλες τις διαδικασίες πωλήσεων και προωθεί την αποδοτική και αποτελεσματική οργάνωση τους, δίνοντας κίνητρα στο προσωπικό.
Διαθέτει τα ίδια προσόντα με τα υπόλοιπα υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη  (πτυχίο, γνώση αγγλικών, δεκαπενταετή προϋπηρεσία). Λαμβάνει σε ετήσια βάση, μαζί με τα ποσοστά, περίπου 70.500 ευρώ, ενώ απολαμβάνει το σύνολο των παροχών: εταιρικό αυτοκίνητο, συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, stock options και πιστωτική κάρτα.

Commercial director: Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του είναι ο έλεγχος των πωλήσεων, των πολιτικών marketing, των εξαγωγών, της εξυπηρέτησης πελατών, της διαφήμισης  και των ερευνών αγοράς. Είναι το στέλεχος που θα επιλέξει την κατάλληλη εμπορική στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η εταιρία, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες ανταγωνισμού που επικρατούν στην αγορά.
Βασικά προσόντα για τον επαγγελματία στη θέση αυτή είναι ο πανεπιστημιακός και μεταπτυχιακός τίτλος, η πάρα πολύ καλή γνώση αγγλικής γλώσσας και η πολυετής εργασιακή εμπειρία στο χώρο (12-18 χρόνια). Παράλληλα θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον οκτώ χρόνια προϋπηρεσία σε διευθυντική θέση. Η ετήσια αμοιβή, κατά μέσο όρο, είναι 88.000 ευρώ. Ενώ οι συνολικές αποδοχές μαζί με τα ποσοστά διαμορφώνονται περίπου στις 105.000 ευρώ. Η επιχείρηση διαθέτει στον commercial director το ίδιο πακέτο παροχών με τον sales manager.

Γενικός διευθυντής: Έχει την ευθύνη του γενικού συντονισμού της εταιρίας και της εύρυθμης λειτουργίας του εσωτερικού περιβάλλοντος. Αναλαμβάνει την αποτελεσματική διοίκηση της επιχείρησης, είναι υπεύθυνος για την επίτευξη των στόχων, τη διαχείριση και την ανάπτυξη του προσωπικού. Το στέλεχος βρίσκεται στη θέση αυτή μετά από εικοσαετή εμπειρία και μία επιτυχημένη πορεία σε διευθυντικές θέσεις. Διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο και γνωρίζει τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες.

kariera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις