Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Πως να αρχίζετε μια συζήτηση και να κάνετε φίλους


Το πιο δύσκολο μέρος της κοινωνικοποίησης, για πολλούς ανθρώπους, είναι η έναρξη της συζήτησης. Ωστόσο, είναι μεγάλο λάθος, να μην κάνεις την πρώτη κίνηση και να περιμένεις κάποιον άλλο να την κάνει (σε συνομιλία ή οτιδήποτε).
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι πρώτος σε όλα ή να ξεκινάς ομιλία με οποιονδήποτε βλέπεις. Το να ξέρεις όμως τι πρέπει να πεις και πότε, είναι καλό για την έναρξη συνομιλιών και θα βοηθήσει σε πολλά πράγματα, όπως η δικτύωση ή η ερωτική στου ζωή.

Τα Πλεονεκτήματα

Το πρώτο πράγμα είναι να γνωρίζεις γιατί είναι καλό να είσαι σε θέση να μπορείς να ξεκινήσεις μια συζήτηση με κάποιον άγνωστο ή με ανθρώπους που δεν γνωρίζεις και τόσο καλά.
  • Δεν θα είσαι πια ένας μοναχικός τύπος.
  • Θα δείχνεις πιο προσιτός, εάν είσαι άνετος με το να προσεγγίζεις τους άλλους.
  • Το να γνωρίζεις νέα άτομα σημαίνει την ανάπτυξη ενός δικτύου φίλων που οδηγεί σε περισσότερη γνώση και εμπειρίες.
Μπορείς να μάθεις τόσα πολλά και είμαι σίγουρος ότι γνωρίζεις τα οφέλη του να μαθαίνεις αυτά που ξέρουν οι άλλοι. Το να είσαι σε θέση να διακρίνεις το «καλό από το κακό» σε μια ομάδα ατόμων θα σε βοηθήσει να χτίσεις ένα κατάλληλο δίκτυο ή απλά να περάσεις καλά ένα βράδυ.

 

Κατάλληλα άτομα

Όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί, με τον τρόπο τους. Το να είσαι σε θέση να περνάς ευχάριστα τον χρόνο σου με τον καθένα, είναι  ένα χαρακτηριστικό που αξίζει και θα το συζητήσουμε μια άλλη φορά. Ωστόσο, αν έχεις ένα συγκεκριμένο σκοπό όταν βρίσκεσαι σε κοινωνικές καταστάσεις, καλύτερα να «κολλήσεις» με ανθρώπους που είναι πιο κατάλληλοι για αυτό.
Αυτό σημαίνει να ξεχωρίσεις τους ανθρώπους που μπορεί να ταιριάζουν σε εσένα και τον “σκοπό” σου από αυτούς που δεν ταιριάζουν. Αυτό μπορεί να απαιτεί μια κριτική έναντι των ατόμων, κάτι στο οποίο είμαι γενικά αντίθετος. Ωστόσο, αυτό κάνει την προσέγγιση πολύ πιο εύκολη.
Βοηθάει στο να ξεκινήσει  η συζήτηση αν θέλεις πραγματικά να γνωρίσεις το άτομο. Επίσης, θα δεις τον κύκλο των φίλων σου να μεγαλώνει. Κάτι που θα σου αρέσει και θα το απολαύσεις.

 

Οι κανόνες

Δεν έχω πολλούς κανόνες στην ζωή, είτε για συζητήσεις είτε για οτιδήποτε. Αλλά όταν πρόκειται να πλησιάσεις κάποιον άγνωστο, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.
  • Να είσαι ευγενικός. Στο πλαίσιο αυτό, μην είσαι αλαζονικός ή μιλάς δυνατά. Κατάλαβε ότι είσαι σε μια παρέα ξένων και μην κάνεις κανέναν να νιώθει άβολα. Οι πρώτες εντυπώσεις σημαίνουν κάτι.
  • Φρόντισε να είσαι ευδιάθετος. Μην ξεκινάς να μιλάς για τραγικά γεγονότα ή πράγματα που θα κάνουν τον άλλο να κομπιάσει. Είσαι έξω για να διασκεδάσεις.
  • Να είσαι φρόνιμος. Αυτό σημαίνει χαλάρωσε. Δεν είναι επιστήμη και η συζήτηση δεν είναι υψηλή τέχνη. Συζήτησε όπως θα συζητούσες αν ήταν ήδη φίλιο σου.
  • Να είσαι ειλικρινής. Να είσαι ο εαυτός σου.

 

Σε ποιόν να μιλήσεις

Ανήκω στα άτομα που θα μιλήσουν στους πάντες και παντού. Ο καθένας έχει μια ιστορία να πει και όλοι έχουν μια καλή προσωπικότητα. Μερικοί είναι πιο δύσκολο να ανοιχτούν από ότι κάποιοι άλλοι.
Αν είσαι κάπου και θέλεις να χτίσεις ένα δίκτυο ανθρώπων, θα πρέπει να τους ξεχωρίσεις. Βρες τους “ηγέτες” σε μια ομάδα ατόμων ή ψάξε τριγύρω και ρώτα για αυτό που ψάχνεις.
Αν είσαι σε ένα γενικότερο περιβάλλον, όπως ένα  μπαρ, θα κάνεις περίπου το ίδιο πράγμα. Αναγνώρισε αυτό που θέλεις και ξεχώρισε τους κατάλληλα άτομα. Όταν βρεις κάποιον ή μια ομάδα ατόμων  που θέλεις να γνωρίσεις και να μιλήσεις μαζί τους, πήγαινε.
Σκέψου ορισμένα πράγματα που μπορεί να έχετε κοινά. Τι παρατηρείς σχετικά με το ντύσιμο τους;

 

Εμπιστοσύνη

Το πιο σημαντικό πράγμα για να ξεκινήσεις μια συζήτηση είναι, αναμφισβήτητα, η εμπιστοσύνη. Θα πρέπει να είναι προφανές ότι χωρίς ίχνος αυτοεκτίμησης θα κουραστείς πολύ. Έχοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και γνωρίζοντας ποιος είσαι θα κάνει τα πράγματα πολύ εύκολα.
Αν βρεθείς να αμφιβάλλεις για την αξία σου ή το πόσο ενδιαφέρων άτομο είσαι, κράτα μερικές σημειώσεις στο μυαλό σου γιατί είσαι ενδιαφέρων άτομο και γιατί αξίζει να σου μιλήσει κάποιος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είσαι. Απλά πρέπει να το συνειδητοποιήσεις.
Τι κάνω; Τι το ενδιαφέρων έχει αυτό; Ποια είναι τα δυνατά μου σημεία και ποια τα αδύναμα;
Οι άνθρωποι που έχουν αυτοπεποίθηση πετυχαίνουν διότι στηρίζονται στα δυνατά τους χαρακτηριστικά.

 

Πρώτη σύνδεση

Αυτό είναι για οικοδόμηση «πρώτης σύνδεσης» χωρίς να μιλήσεις. Είναι τόσο απλό όσο η αμοιβαία επαφή με τα μάτια και το χαμόγελο. Αναγνωρίζοντας την παρουσία κάποιου άλλου πριν τον πλησιάσεις βοηθάει πολύ στο να γίνουν οι συστάσεις πολύ πιο εύκολα. Δεν είσαι πλέον ένα τυχαίο πρόσωπο.
Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να φαίνεσαι προσιτός. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι άνθρωποι θα πέσουν πάνω σου. Ακόμα και έτσι, θα πρέπει να ξεκινήσεις την συνομιλία.
Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν άλλα άτομα τα οποία έχουν έναν «αέρα». Αν είσαι ένα τέτοιο άτομο, κάποιος θα το παρατηρήσει και θα κάνει ένα πέρασμα για να πάρει λίγο από τον «αέρα» σου. Αν είσαι ένα άτομο που τα πηγαίνει καλά με την επιχείρηση του, οι άλλοι θα θέλουν να σου μιλήσουν. Αυτό θα κάνει την προσέγγιση σου πιο άνετη και για τα δύο μέρη.

 

Η προσέγγιση

Όταν πρόκειται να γίνεις κοινωνικός, όσο λιγότερο αναλυτικός και στερεότυπος είσαι, τόσο το καλύτερο. Προσπάθησε να μην καταγράφεις την κάθε κίνηση σου και να σχεδιάζεις το οτιδήποτε. Αν και μιλάμε για το πώς να ξεκινήσεις μια συζήτηση, αυτά είναι μόνο συμβουλές.  Όταν πρόκειται για την προσέγγιση ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που θα πρέπει να έχεις κατά νου.
Οι διαφορετικές καταστάσεις απαιτούν και διαφορετικές προσεγγίσεις. Οι επίσημες καταστάσεις απαιτούν κάτι πιο τυπικό, ενώ οι πιο χαλαρές καταστάσεις απαιτούν κάτι πιο χαλαρό.
Σε ένα συνέδριο εργασίας, για παράδειγμα, να είσαι λίγο τυπικός και να συστήνεσαι. Οι άνθρωποι θα θέλουν να ξέρουν ποιος είσαι και τι κάνεις αμέσως. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μιλήσεις μόνο για την δουλειά σου, αλλά μια εισαγωγή και μια χειραψία είναι απαραίτητα.
Αν είσαι σε ένα μπαρ τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και θα πρέπει να είσαι πολύ πιο ανοιχτός σε αδόμητες συστάσεις. Προσωπικά, δεν μου αρέσει η ιδέα να πηγαίνω κατευθείαν σε κάποιον και να του μιλάω. Είναι πολύ άμεσο. Μου αρέσει η αίσθηση του τυχαίου που έρχεται με την γνωριμία νέων ατόμων.
Ωστόσο, αν η «πρώτη σύνδεση» έχει ήδη επιτευχθεί, κάντο. Αν όχι, περιπλανήσου λίγο, πάρε ένα ποτό και κοίτα που είναι ο κόσμος. Αν υπάρχει κάποιος που θέλεις να μιλήσεις, κάνε τον εαυτό σου διαθέσιμο και μην κάθεσαι όλη νύχτα σε ένα σκαμπό ή μια καρέκλα.
Όταν κάποιος είναι μόνος του και δείχνει να βαριέται, κάνε του την χάρη και πλησίασε τον. Δεν έχει σημασία πόσο άσχημη μπορεί να γίνει η συζήτηση, τουλάχιστον θα εκτιμηθεί η ειλικρίνεια και η φιλικότητα σου.

 

Προσεγγίζοντας ομάδες

Κατά την ολοκλήρωση μιας καθιερωμένης συνομιλίας με μια ομάδα, υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να ξέρεις. Αυτό είναι να μπορέσεις να βρεις ποιος είναι ο “ηγέτης” και να συστήσεις τον εαυτό σου. Το ανέφερα και νωρίτερα, αλλά ορίστε το πώς και το γιατί.
Το γιατί, είναι επειδή ο ηγέτης μιας ομάδας ατόμων που συζητάνε είναι πιθανότατα ο πιο κοινωνικός και πιο ομιλητικός. Αυτός θα σε δεχθεί πιο εύκολα και θα σε συστήσει και στους υπόλοιπους. Αυτή η ιεραρχία συναντάται συνήθως σε πιο τυπικές συζητήσεις, όπου ένα άτομο οδηγεί την συνομιλία.
Μια ομάδα φίλων που έχει βγει είναι πιο δύσκολο να “σπάσει”. Αυτό μπορεί να είναι ένα άλλο θέμα για συζήτηση, αλλά αυτό που ξέρω ότι πιάνει σίγουρα είναι η έναρξη συνομιλίας με μια «σπόντα». Ακούγεται κάπως, αλλά λειτουργεί.
Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει χωρίς πρόθεση, αλλά αν πραγματικά θες να μπεις σε μια παρέα φίλων για να συζητήσεις, ο καλύτερος τρόπος είναι να πλησιάσεις κάποιον από αυτούς όταν είναι μακριά από τους υπόλοιπους και να σε προσκαλέσει έπειτα στην παρέα.
Είναι πιθανόν να πλησιάσεις κατευθείαν μια παρέα και να μπεις στην συζήτηση. Ωστόσο, αυτό είναι σχεδόν μια τέχνη και απαιτεί ένα ολόκληρο άρθρο.

 

Θέματα συζήτησης

Εκτός από την αυτοπεποίθηση, το επόμενο πράγμα με το οποίο οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα στο ξεκίνημα μιας συζήτησης, είναι η έλλειψη θεμάτων για συζήτηση!
Οπότε, ορίστε μερικές συμβουλές για να αρχίσει η γλώσσα να κυλάει.
  • Οι τυπικές μικρές ομιλίες είναι χάλια. Είναι βαρετές και πολλοί άνθρωποι ξεκινάνε να απομακρύνονται όταν ακούγονται ερωτήσεις όπως “Τι δουλειά κάνεις;” ή “ Τι χάλια καιρό που έχει..”. Απέφυγε τες.
  • Τα πάντα είναι δίκαιο παιχνίδι. Αν είσαι σε μια εταιρεία κάποιου και σου έρθει μια ιδέα στο μυαλό μοιράσου την. “Αυτό το ποτό είναι απαίσιο. Πως το πίνεις;”, “Από πού πήρες αυτό το μπλουζάκι;”
  • Η γνώμη σου μετράει. Αυτός είναι ο εύκολος τρόπος για να μπεις στην συζήτηση. Ο καθένας έχει μια και όταν μοιραστείς την δικιά σου, άλλη μια θα αποκαλυφθεί. Το ωραίο με αυτό είναι ότι αμέσως μαθαίνεις πράγματα για τον άλλο, τι του αρέσει, τι όχι κτλ.
  • Περιβάλλον. Ο τόπος που βρίσκεσαι είναι γεμάτος πράγματα για τα οποία μπορείς να συζητήσεις. Ο DJ, το συγκρότημα, η μόδα. Ξεκίνα να μιλάς για ότι βλέπεις.
  • Τρέχοντα γεγονότα. Εκτός και αν είναι κάτι προσβάσιμο ή αμέριμνο, ξέχασε το. Μην ξεκινήσεις να λες την γνώμη σου για τον πόλεμο. Αν στην πόλη σου έχει ξεκινήσει πρόσφατα η απαγόρευση του καπνίσματος μέσα σε κλειστούς χώρους, ρώτα ποια είναι η γνώμη τους.
  • Μιλώντας για το κάπνισμα. Αν είσαι καπνιστής σε μια τέτοια πόλη, είσαι “τυχερός”. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει η ταλαιπωρία του να βγαίνεις έξω να καπνίσεις, είναι μια άμεση ώθηση σε μια ομάδα με ομοϊδεάτες. Αυτό είναι ίσως το πιο εύκολο βήμα για διείσδυση και νέα συζήτηση.

 

Έξοδος από την συζήτηση

Αν και θα ήθελα να γράψω ένα πλήρες άρθρο σχετικά με στρατηγικές εξόδου από μια συζήτηση που δεν θες να συμμετάσχεις άλλο, ορίστε μερικές συμβουλές προς το παρόν.
Το πρώτο πράγμα είναι να μην μείνεις σε μια συζήτηση που δεν σε ενδιαφέρει. Θα φανεί και δεν θα είναι ωραίο για κανέναν. Να είσαι ευγενικός και να δικαιολογήσεις τον εαυτό σου. Αν έχεις βγει με φίλους, πες ότι πρέπει να επιστρέψεις σε αυτούς. Πήγαινε πάρε ένα ποτό. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανόν να θέλουν να τελειώσουν την κουβέντα όσο και εσύ.
Ομοίως, θα μπορούσες να ξεκινήσεις μια άλλη συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις