Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ


Κινήσεις που φανερώνουν ότι ο συνομιλητής μας ψεύδεται: α. Η κίνηση μπρος-πίσω του σώματος, είτε σε καθιστή είτε σε όρθια στάση. β. Η απότομη αλλαγή στάσης. Παράδειγμα: Κάθεται κάποιος σταυροπόδι και τη στιγμή που μας απαντά αλλάζει στάση των ποδιών. Το να λέμε ψέματα ακόμα και για τον επαγγελματία του είδους είναι κάτι άβολο. Έτσι το σώμα δεν βολεύεται, αλλάζει θέσεις σαν κάτι να του φταίει!
γ. Ασυνείδητες κινήσεις στα χέρια ή τα πόδια. Χτυπήματα στο δάπεδο ή των χεριών στο τραπέζι, σφίξιμο έντονο των χεριών μεταξύ τους, συμπίεση των μηρών μεταξύ τους.



 Σφίξιμο με τα χέρια της καρέκλας ή της πολυθρόνας όπου κάθεται. Τα πόδια στρέφουν τα πέλματα προς άλλη κατεύθυνση από το συνομιλητή, σαν να θέλει αυτός που λέει ψέματα να σηκωθεί να φύγει! δ. Στροφή της λεκάνης. O συνομιλητής που ψεύδεται στρέφει τη λεκάνη του σε άλλη κατεύθυνση από το μέρος μας, σαν να θέλει να προστατεύσει τη γενετήσια περιοχή του. Το ψεύδος επειδή κρύβει φόβο μας κάνει να αναπτύσσουμε υψηλό αίσθημα αυτοσυντήρησης. ε. Υπερβολική οικειότητα, χτύπημα στην πλάτη, αγγίγματα, πλησίασμα. O συνομιλητής μας πολλές φορές νιώθοντας αδέξιος μέσα στο ψέμα του προσπαθεί να μας καλοπιάσει. Έτσι παραβιάζει τον προσωπικό μας χώρο και γινόμενος υπερβολικά οικείος θέλει να μειώσει τις υποψίες μας. 

Είναι δύσκολο να πεις ψεύτη κάποιον που σε χτυπάει φιλικά στην πλάτη ή έχει πλησιάσει πολύ κοντά σου. Αν η οικειότητα είναι υπερβολική, αναίτια και άκαιρη, ενώ το θέμα που συζητάμε βάζει σε δοκιμασία την ειλικρίνεια του άλλου, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Μια υποκατηγορία αυτής της ψεύτικης οικειότητας, που αφορά περισσότερο το πρόσωπο, αλλά εντάσσεται ψυχολογικά σ’ αυτή την κατηγορία, είναι το ψεύτικο χαμόγελο. O ψεύτης συνομιλητής χαμογελά πολύ και απότομα και σε στιγμές που δεν δικαιολογείται. Η φιλικότητα και η εμπιστοσύνη που χαρακτηρίζουν συνειρμικά το χαμόγελο κρύβει τον ψεύτη μ’ ένα προσωπείο φερεγγυότητας.
Θετικά μηνύματα 
Εάν το άλλο άτομο κάθεται άνετα και χαλαρωμένα , χωρίς όμως να δείχνει βαριεστημένο , απλά απολαμβάνει την συζήτηση και την προσέχει , σας δίνει το πράσινο φως πως ενδιαφέρεται! 2. Η συνεχής οπτική επαφή , και ειδικά το κοίταγμα στα μάτια θα πρέπει να σας δώσει θετικά σημάδια! 3. Σκύβει προς το μέρος σας ; Αυτό ερμηνεύεται ότι δεν είστε πια δύο ξένοι και αρχίζει να αναπτύσσεται μια οικειότητα μεταξύ σας. 4. Σας ακουμπάει ; Το καλύτερο σημάδι είναι εάν σας κρατάει το χέρι αλλά και οποιαδήποτε άλλη κίνηση προς το μέρος σας εκλαμβάνεται ως θετικό σημάδι. 5. Μήπως κρύβει τις παλάμες; Οι ανοιχτές παλάμες , και η έκθεση τους στο άλλο άτομο δείχνει φιλική διάθεση και ζεστασιά. 6. Συμφωνεί κουνώντας το κεφάλι καταφατικά κατά την διάρκεια που του μιλάτε ; Αυτό δείχνει ότι σας προσέχει , κρέμεται από τα χείλη σας και βρίσκει την συζήτηση ενδιαφέρουσα. 7. Προσαρμόζεται ανάλογα με τις δικές σας κινήσεις ; Εάν παραδείγματος χάρη σκύψετε στο τραπέζι , σκύβει και αυτό ; Εάν αλλάξετε την φορά του σώματος σας στο κάθισμα , την αλλάζει και αυτό ; Ψιθυρίζει όταν ψιθυρίζετε; Εάν ναι τότε σημαίνει ότι αρχίζει να αναπτύσσετε μεταξύ σας μια αρμονία και ένας κοινός ρυθμός. Εξαιρετικά καλό σημάδι. 
 Αρνητικά μηνύματα 
Μήπως το άτομο απέναντι σας έχει σταυρωμένα τα χέρια στο στήθος; Αυτό σημαίνει ότι ασυναίσθητα βάζει ένα τείχος ανάμεσα σας. Μάλλον , δεν είναι διατεθειμένο για μεγαλύτερη οικειότητα. 2. Χασμουριέται ; Αυτό είναι πολύ κακό σημάδι , εκτός και αν το ραντεβού σας ξενύχτησε το προηγούμενο βράδυ γιατί σας σκεφτόταν! 3. Συχνές κινήσεις του κεφαλιού , αντί για λεκτικές απαντήσεις. Αυτό σημαίνει πάλι ότι το άλλο άτομο βάζει τείχος ανάμεσα σας ή δεν σας παρακολουθεί συγκεντρωμένα. 4. Δεν σας κοιτάζει στα μάτια ; Κοιτάζει οπουδήποτε αλλού εκτός από σας ; Σ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ανησυχήσετε πολύ. Μάλλον σας έχει βαρεθεί! 5. Κρατάει απόσταση από σας ; Όταν το άλλο άτομο δεν σας πλησιάζει , και δεν εννοούμε απαραίτητα να σας πλησιάσει για κάποιο σκοπό , δεν σας αγγίζει και δεν στέκεται δίπλα σας , μάλλον αποφεύγει οποιαδήποτε σωματική επαφή! 
 Πόδια 
Τα πόδια εξελίχθηκαν στον άνθρωπο για να εξυπηρετούν δύο σκοπούς: να τον μετακινούν μπροστά, ώστε να βρίσκει τροφή, και να τον απομακρύνουν από τον κίνδυνο. Επειδή ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος για τους δύο αυτούς σκοπούς -να μετακινούμαστε προς αυτό που επιθυμούμε και να απομακρυνόμαστε από εκείνο που δεν θέλουμε- ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο χρησιμοποιεί τα πόδια και τα πέλματά του αποκαλύπτει προς τα που θέλει να πάει. Με άλλα λόγια, δείχνει πόσο πολύ θέλει ένα άτομο να συνεχίσει ή να εγκαταλείψει μια συνομιλία. Πόδια ανοιχτά και όχι σταυρωμένα αποκαλύπτουν μια δεκτική ή αυταρχική στάση, ενώ τα κλειστά και σταυρωμένα αποκαλύπτουν επιφυλακτικότητα ή αβεβαιότητα. 
Χέρια 
Ένα ανθρώπινο χέρι διαθέτει 27 μικρά οστά, συμπεριλαμβανομένων 8 οστών σε σχήμα βότσαλου στον καρπό, όλα συνδεδεμένα με ένα δίκτυο συνδέσμων και δεκάδες μικροσκοπικούς μύες που κινούν τις αρθρώσεις. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι ο εγκέφαλος συνδέεται με τα χέρια με περισσότερες νευρικές συνδέσεις από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος και έτσι οι κινήσεις που κάνουμε με αυτά δίνουν ισχυρές ενδείξεις για τη συναισθηματική μας κατάσταση. Επειδή συνήθως κρατάμε τα χέρια μπροστά στο σώμα μας , τα σήματα αυτά είναι εύκολα ορατά και οι περισσότεροι έχουμε συγκεκριμένες θέσεις για τα χέρια μας που χρησιμοποιούμε συνεχώς. Τα σφιγμένα χέρια δείχνουν μια συγκρατημένη, αγχώδη ή αρνητική στάση. Είναι επίσης η αγαπημένη χειρονομία της βασίλισσας Ελισάβετ, όταν κάνει δημόσιες επισκέψεις και εμφανίσεις, οπότε και συνήθως είναι τοποθετημένα πάνω στα γόνατά της. Έχουν γίνει μάλιστα έρευνες από ειδικούς επί των διαπραγματεύσεων (Νίρενμπεργκ και Καλερό), οι οποίες αποδεικνύουν ότι τα σφιγμένα χέρια κατά τη διάρκεια μιας διαπραγμάτευσης μαρτυρούν ότι το άτομο προσπαθεί να συγκρατήσει μια αρνητική ή αγχώδη κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις