Τίποτε το περίεργο δεν περιλάμβανε το απόρρητο τηλεγράφημα που παρουσίασε χθες η εφημερίδα «Τα Νέα» προκαλώντας μεγάλη ταραχή στην κυβέρνηση εν όψει της (χθεσινής) άφιξης Ερντογάν στην Αθήνα, καθώς και μακρύ γύρο διαψεύσεων.
Το ίδιο το τηλεγράφημα, βέβαια, δεν ήταν δυνατόν να διαψευστεί, γι’ αυτό και διατάχθηκε ΕΔΕ για να βρεθεί ο
υπεύθυνος για την διαρροή του. Αυτό που διαψεύστηκε, ήταν το περιεχόμενό του. Το οποίο, όμως, επίσης βρίσκεται μέσα στην πραγματικότητα, καθώς τα θέματα που περιλαμβάνονται σ’ αυτό εδώ και καιρό έχουν τεθεί από τον Τούρκο πρωθυπουργό, προκαλώντας χλιαρή αντίδραση από ελληνικής πλευράς (βλ. σχετικό άρθρο).
«Κινούμαστε αυστηρά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, κατοχυρώνοντας πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εδαφική μας ακεραιότητα. Αυτή είναι και η απόλυτη κόκκινη γραμμή», ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, που όμως δεν διέψευσε την ύπαρξη επαφών επί του θέματος.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα που δημοσίευσαν χθες τα «Νέα», τον περασμένο Ιούνιο η Τουρκία προσπάθησε να ξεκινήσει διάλογο για το Αιγαίο για τα θέματα των πτήσεων στον εναέριο χώρο του.
Ως γνωστόν το θέμα συζητείται εδώ και χρόνια σε διερευνητικές επαφές των δύο πλευρών – βρισκόμαστε στην… 44η – και φαίνεται ότι η Τουρκία βλέπει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος δι’ αυτής της οδού, οπότε και επιχειρεί να ανοίξει άλλο δρόμο με… bypass.
Από το απόρρητο τηλεγράφημα προκύπτει ότι η Άγκυρα έχει προτείνει την έναρξη μιας μυστικής διαπραγμάτευσης για την αντιμετώπιση των αναγνωρίσεων, αναχαιτίσεων και αερομαχιών, καθώς επιθυμεί σφόδρα να θέσει τέρμα στην πάγια τακτική της Ελλάδας να αναγνωρίζει και να αναχαιτίζει ως εχθρικά τα τουρκικά αεροπλάνα που αρνούνται να καταθέσουν σχέδια πτήσης, όταν εισέρχονται στο FIR Αθηνών.
Οι προτάσεις της Τουρκίας περιλαμβάνουν και αυτήν της μετατροπής του Αιγαίου σε ουδέτερη ζώνη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι επαφές «πάγωσαν» με εντολή του πρωθυπουργού.
Ο κ. Δρούτσας, όμως, σε συνέντευξη στη ΝΕΤ, απαντώντας σε ερώτηση περί ενδεχόμενης συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, έδωσε μια μάλλον… ανησυχητική απάντηση, μιλώντας για… στερεότυπα. Όπως είπε, τέτοιου είδους φράσεις, όπως «συνεκμετάλλευση του Αιγαίου», «μυστικές διαπραγματεύσεις», «είναι λίγο στερεότυπα όλα αυτά. Εμείς κινούμαστε αυστηρά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».
Χθες πάντως, και ενώ στην Αθήνα έφθανε ο Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου, η εφημερίδα «Ζαμάν», επικαλούμενη «διπλωματικές πηγές», έγραψε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει αποτέλεσμα σε κάποια ζητήματα αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα «τους τελευταίους μήνες σημειώνεται πρόοδος στις διερευνητικές επαφές, όπου εξετάζονται θέματα, όπως η υφαλοκρηπίδα, ο εναέριος χώρος και τα χωρικά ύδατα. Είναι άξια προσοχής η μείωση των αναφορών των ελληνικών ΜΜΕ και των παραπόνων των Ελλήνων πολιτικών σχετικά με το Αιγαίο.
Παρ' ότι η Αθήνα χρησιμοποιεί συγκρατημένη γλώσσα, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα σημειωθεί πρόοδος σε κάποια ζητήματα αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα.
Η δήλωση του Ερντογάν ότι ενοχλείται από τις πτήσεις πάνω από τα νησιά, βρήκε θετική ανταπόκριση στην Αθήνα. Η συμφωνία που θα επέλθει με την επίλυση του προβλήματος του Αιγαίου, μπορεί να επιφέρει την αξιοποίηση του πλούτου του Αιγαίου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μιας θάλασσας όπου η Τουρκία και η Ελλάδα επιθυμούν να δουν ως περιοχή ειρήνης και φιλίας».
Ο πλέον ξεκάθαρος όλων υπήρξε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Π. Μπεγλίτης. Από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται ή δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη λογική του "ανατολίτικου παζαριού" που θέλει να εξισώσει μια απειλή, έτσι όπως εκφράζεται μέσω του casus belli και της σχετικής απόφασης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, με ένα αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας, όπως προκύπτει από το πρωτογενές και παράγωγο Διεθνές Δίκαιο. Και αυτό, είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια, ρύθμιση που εξασφαλίζεται απολύτως από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
Ο κ. Μπεγλίτης πρόσθεσε ότι ο ρόλος των "καλών" και των "κακών" είναι εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι στην Τουρκία και αφορά τις πολιτικές δυνάμεις της και την κυβέρνησή της».
Πάντως, τόσο από όσα διημείφθησαν τον περασμένο Μάιο στην Αθήνα, όσο και από τις δηλώσεις που κατά καιρούς κάνει ο κ. Ερντογάν, όσο και από το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ζαμάν» προκύπτει ότι το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος είναι πέρα για πέρα αληθές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου