Τοπικό εναλλακτικό νόμισμα με το οποίο αντικαθιστούν το Ευρώ έθεσαν σε εφαρμογή στο Βόλο.
Οι ιθύνοντες της προσπάθειας εκτιμούν πως, εν καιρώ κρίσης, η χρησιμοποίηση του νέου νομίσματος θα ανακουφίσει την ασφυκτιούσα αγορά και θα ενισχύσει τους δεσμούς αλληλεγγύης στη βολιώτικη κοινωνία.
Το δίκτυο παρουσίασαν την Τετάρτη (13/12) τα μέλη της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής κ.κ. Αλέκος Κουτσελίνης Γιάννης Γρηγορίου, Πατήρ Σεβαστιανός, Χρήστος Παπαϊωάννου και Μερίτα Χούπη.
Η χρήση της νέας νομισματικής μονάδας (Τοπική Ενταλλακτική Μονάδα-ΤΕΜ) στηρίζεται στην ανάπτυξη ενός δικτύου τα μέλη του οποίου θα μπορούν να ανταλλάσσουν αγαθά και υπηρεσίες χωρίς τη χρήση του ευρώ.
Οι συναλλαγές θα παρακολουθούνται από ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα στο οποίο τα μέλη του δικτύου θα καταθέτουν τις προσφορές τους για την παροχή αγαθών και υπηρεσιών.
Για την ώρα το δίκτυο αριθμεί 30 μέλη με στόχο αυτά να γίνουν 500 μέχρι το τέλος του χρόνου.
Στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας www.tem-magnisia.gr αναφέρονται τα εξής:
«Μία εναλλακτική κοινωνική οικονομία εφαρμόζεται στη Μαγνησία που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά γιατί Ανταλλαγή σημαίνει και Αλληλεγγύη. Είναι μια θετική δράση από τους ίδιους τους πολίτες οι οποίοι παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα, βοηθούν τις οικογένειες τους και τις επιχειρήσεις τους να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.
Η εκτίμηση της οποιασδήποτε προσφοράς και ζήτησης στα πλαίσια των ανταλλαγών ανάμεσα στα μέλη του Δικτύου και το μέσο συναλλαγής δεν είναι το ευρώ, αλλά η Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ). Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης έχει μελετηθεί και δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν υπάρχουν τόκοι ή ανατοκισμοί και τοκογλυφία.
Το Δίκτυο είναι βασισμένο στις ακόλουθες αρχές:
- Ισότητα και Ισοτιμία. Το Δίκτυο ανήκει στα μέλη του, είναι τα μέλη του. Όλοι/όλες είναι ίσοι ανεξαιρέτως και παίρνουν συλλογικά, μέσα από τακτικές συνελεύσεις, τις αποφάσεις που διέπουν την λειτουργία του Δικτύου. Τα μέλη ορίζουν την Ομάδα Συντονισμού που αναλαμβάνει τις από μέρα σε μέρα λειτουργίες.
- Ανοιχτή Διαδικασία και Διαφάνεια. Όλα τα μέλη ενημερώνονται για όλες τις συντονιστικές και λειτουργικές διαδικασίες του Δικτύου που πραγματοποιούνται από την Ομάδα Συντονισμού. Μπορούν να παρευρεθούν στις συναντήσεις της Ομάδας και έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα που γίνονται οι συζητήσεις και η επικοινωνία μεταξύ των μελών της Ομάδας.
- Συμμετοχή και Αλληλεγγύη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον κοινωνικό χαρακτήρα του Δικτύου. Από τις συλλογικές αποφάσεις και την ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση του Δικτύου μέσω του Βήματος Διαλόγου Μελών μέχρι τις κοινωνικές δραστηριότητες τα μέλη ενθαρρύνονται να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν, να προσφέρουν και να συμμετέχουν με γνώμονα το κοινό καλό και την συνδιαμόρφωση της κοινωνίας που θέλουμε».
Για το i-live news
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου